Korábbi hírlevelek

EESZT-Kinek

EESZT - Kinek kell csatlakozni?


A csatlakozók körét az az egészségügyi és a hozzájuk kapcsolódó személyes adatok kezeléséről és védelméről szóló 1997. évi XLVII. törvény (Eüak.) az egyes egészségügyi és egészségbiztosítási tárgyú törvények módosításáról szóló 2015. évi CCXXIV. törvény által 2016. január 1-jétől bevezetett módosítása tartalmazza.

Az Eüak. 35/B. § az alábbiak szerint fogalmaz:

  (1) Az EESZT-hez informatikai rendszere útján csatlakozásra köteles

a) az egészségügyi szolgáltatás nyújtására az egészségügyi államigazgatási szerv által kiadott működési engedély alapján jogosult egészségügyi szolgáltató, aki finanszírozási jelentés benyújtására vagy elektronikus adatszolgáltatásra kötelezett,
b) a gyógyszertár,
c) az állami mentőszolgálat,
d) a miniszter által rendeletben meghatározott államigazgatási szerv és egyéb szervezet.

  (2) Az egészségügyi ellátóhálózatba tartozó, az (1) bekezdés alá nem tartozó adatkezelők az EESZT-hez a miniszter rendeletében meghatározott feltételekkel csatlakozhatnak.


Az EESZT rendelet által csatlakozásra kötelezett szervezetek legnagyobb tömegét a 35/B. § (1) bek. a) pontja határozza meg. Ez alapján csatlakozásra kötelezett az egészségügyi szolgáltatás nyújtására az egészségügyi államigazgatási szerv által kiadott működési engedély alapján jogosult egészségügyi szolgáltató, aki finanszírozási jelentés benyújtására vagy elektronikus adatszolgáltatásra kötelezett.

Az Eütv. alapján egészségügyi szolgáltató: a tulajdoni formától és fenntartótól függetlenül minden, egészségügyi szolgáltatás nyújtására és az egészségügyi államigazgatási szerv által kiadott működési engedély alapján jogosult egyéni egészségügyi vállalkozó, jogi személy vagy jogi személyiség nélküli szervezet. Egészségügyi szolgáltató mind közfinanszírozott (egészségügyi közszolgáltatást végez) mind nem közfinanszírozott formában (nem közfinanszírozású egészségügyi szolgáltatást nyújt) létezhet.

Ebből következően kötelezően kell csatlakozni annak az egészségügyi szolgáltatónak, amely vagy finanszírozási jelentés, vagy valamilyen elektronikus adatszolgáltatásra kötelezett. Finanszírozási jelentés benyújtására a finanszírozási szerződéssel rendelkező egészségügyi szolgáltatók kötelesek. Az „elektronikus adatszolgáltatás” részletezése nem történt meg, így szinte bármilyen irányba történő adatszolgáltatásra kötelezett szolgáltató ebbe a körbe tartozhat, feltéve, hogy az adatszolgáltatás elektronikusan történik.


EESZT-Mikor

EESZT - Mikor kell csatlakozni

Az EESZT rendelet – az Eüak. felhatalmazása alapján –rendezi a csatlakozási határidőket.

A határidők meghatározása mellett az EESZT rendelet alábontja a csatlakozásra kötelezett egészségügyi szolgáltatók körét is, mivel nem kívánt a 35/B. § (1) a) pontja által tágan meghatározott egészségügyi szolgáltatók teljes körére egységes csatlakozási határidőt meghatározni. (A csatlakozási határidő alatt a csatlakozás lezárásának időpontja értendő, azaz véghatáridő.)

Ennek megfelelően az EESZT rendelet alapján a csatlakozási határidők (a jogszabály megfogalmazásában: a csatlakozással kapcsolatos kötelezettségek teljesítésének végső időpontja) az alábbiak szerint alakulnak:

2017. március 1. (a lista minden névváltozatot tartalmaz, mely a rendelet hatályba lépése óra bekövetkezett, tehát akikre valaha is vonatkozott a csatlakozási kötelezettség)

  • a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő,
  • az Országos Tisztifőorvosi Hivatal,
  • az Egészségügyi Nyilvántartási és Képzési Központ
  • az Emberi Erőforrások Minisztériuma
  • az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet.

2017. november 1.

  • közfinanszírozott egészségügyi szolgáltatást nyújtó egészségügyi szolgáltató
  • gyógyszertár

2018. november 1.

  • nem közfinanszírozott egészségügyi szolgáltatást nyújtó egészségügyi szolgáltató
  • állami mentőszolgálat

EESZT-Mi szükséges

EESZT - Mi szükséges a csatlakozáshoz

A csatlakozáshoz szükséges az EESZT-hez való hozzáférést igénylő valamennyi felhasználó részére érvényes e-személyi igazolvány megléte (orvosnak is, asszisztensnek is). Az e-személyi a kormányablakoknál igényelhető, személyesen intézendő, s ingyenesen megkapható. Az EESZT használatához sem ujjlenyomat azonosításra, sem digitális aláírásra nincs szükség, így emiatt ezt nem kell igényelni (ha egyébként rendelkezik vele, az nem akadály az EESZT használatakor, mivel ezeket az azonosítókat nem használja a rendszer). Szükséges továbbá a rendelőben használt számítógépekhez csatolt e-személyi olvasó. Az e-személyi olvasót az AEEK ingyen biztosítja minden egészégügyi szolgáltató részére. Korábban az AEEK egy internetes kérdőív segítségével felmérte az ilyen irányú igényeket. Aki ezt a kérdőívet kitöltötte, az ennek megfelelő darabszámú olvasót fog kapni. Célszerű egyébként annyi olvasót rendelni, ahány számítógépről történik bejelentkezés az orvosi szoftverbe. Ismereteink szerint lesz lehetőség a későbbiekben „utánrendelni” az olvasóból. Tudomásunk szerint az AEEK tervei szerint szeptember 15.-ig valamennyi olvasó kiszállításra kerül a különböző nagyobb Intézményekbe. A háziorvosok a kiszállított olvasókat a területileg legközelebbi helyen tudják személyesen átvenni, de erről mindenkit írásban előre fognak értesíteni.

Az Intézményeknek kötelességük beszerezni intézményi elektronikus tanúsítványt, melyről részletesen olvashat itt.

A rendszer működéséhez természetesen internet kapcsolatra van szükség. A pilot tapasztalatai alapján a jelenlegi TAJ autentikációhoz használt internet elérés megfelelőnek bizonyult az EESZT kötelezően elvárt funkciók használatához is, ami alapján azt javasoljuk, hogy emiatt induláskor ne feltétlenül váltsanak nagyobb sávszélességű csomagra. Az internetes tűzfalakon engedélyezni kell az EESZT és e-SZIG szerverek elérését (ahol szükséges). Azok a felhasználóink, akik egyáltalán nem tudják az internetes kapcsolatot biztosítani, kérjük mindenképpen előre jelezzék ezt az AEEK részére. EESZT modulunkat úgy fejlesztettük, hogy az XP-t használó felhasználók is tudják azt használni (amennyiben technikailag megvalósult a csatlakozás az EESZT-hez), de ehhez egy speciális fizetős szoftver telepítésére lesz szükség.

Végezetül, jelenlegi tudásunk szerint, a csatlakozáshoz minden EESZT felhasználónak a tér használatával kapcsolatos tudnivalókkal összefüggésben egy sikeres vizsgát kell tennie. Az AEEK hivatalos honlapján rendelkezésre bocsájtja az erre vonatkozó tananyagot, ismereteket, valamennyi orvos, és asszisztens számára. A vizsga on-line kérdőív kitöltésével zajlik, mely többször is ismételhető. A sikeres vizsga esetén akkreditációs pontot ígér az AEEK.

EESZT-Hogyan

EESZT - Hogyan kell csatlakozni?


A csatlakozást az EESZT-felé történő adatszolgáltatásra kötelezett egészségügyi szolgáltatóknak kell kezdeményezniük, melyre a https://e-egeszsegugy.gov.hu/ekapu felületen lesz lehetőségük. Erről e-mailben és a kamarák honlapján tájékoztat mindenkit az AEEK .

Jelenleg az alábbi információ érhető el ezzel kapcsolatban:

Fő lépései:

  • regisztráció
  • adatszolgáltatás
  • benyújtás
  • műszaki csatlakozás
  • csatlakozás igazolása


EESZT-adatok

EESZT - Kire vonatkozik az adatszolgáltatás?

A csatlakozási határidőktől elválnak a kötelező adatszolgáltatások teljesítésének kezdő időpontjai, melyek egyes nyilvántartásokra vonatkozóan, kizárólag az 35/B. § (1) a) pont alapján csatlakozó egészségügyi szolgáltatókra egységesen kerültek meghatározásra, de kizárólag a meghatározott adatcsoportok tekintetében.

Így a központi eseménykatalógusba és az egészségügyi dokumentáció nyilvántartásába (EHR) az egészségügyi szolgáltatók

  • a közfinanszírozott egészségügyi ellátások tekintetében 2017. november 1. napjától szolgáltatnak adatot,
  • a nem közfinanszírozott egészségügyi ellátások tekintetében 2018. november 1. napjától szolgáltatnak adatot.

Néhány példán bemutatva:


A) Amennyiben egy egészségügyi szolgáltató kizárólag közfinanszírozott egészségügyi szolgáltatást nyújt, akkor:

  1. az Eüak 35/B. § (1) a) alapján csatlakozásra kötelezettnek minősül;
  2. a csatlakozás határideje az EESZT rendelet alapján -mivel közfinanszírozott egészségügyi szolgáltatást nyújt– 2017. november 1.;
  3. 2017. november 1-jétől a közfinanszírozott ellátások tekintetében adatot kell szolgáltatnia a központi eseménykatalógusba és az egészségügyi dokumentáció nyilvántartásába (EHR).

B) Amennyiben egy egészségügyi szolgáltató kizárólag NEM közfinanszírozott egészségügyi szolgáltatást nyújt, akkor:

  1. az Eüak. 35/B. § (1) a) alapján csatlakozásra kötelezettnek minősül, ha valamilyen elektronikus adatszolgáltatásra egyébként kötelezett;
  2. a csatlakozás határideje az EESZT rendelet alapján -mivel nem közfinanszírozott egészségügyi szolgáltatást nyújt– 2018. november 1.;
  3. legkésőbb 2018. november 1-jétől a nem közfinanszírozott ellátások tekintetében adatot kell szolgáltatnia a központi eseménykatalógusba és az egészségügyi dokumentáció nyilvántartásába (EHR)

C) Amennyiben egy egészségügyi szolgáltató elkülönítetten közfinanszírozott és nem közfinanszírozott egészségügyi szolgáltatást is nyújt, akkor:

  1. az Eüak 35/B. § (1) a) alapján csatlakozásra kötelezettnek minősül
  2. a csatlakozás határideje az EESZT rendelet alapján -mivel közfinanszírozott egészségügyi szolgáltatást nyújt– 2017. november 1.
  3. legkésőbb 2017. november 1-jétől a közfinanszírozott ellátások tekintetében adatot kell szolgáltatnia a központi eseménykatalógusba és az egészségügyi dokumentáció nyilvántartásába (EHR)
  4. legkésőbb 2018. november 1-jétől a nem közfinanszírozott ellátások tekintetében is adatot kell szolgáltatnia a központi eseménykatalógusba és az egészségügyi dokumentáció nyilvántartásába (EHR)

EESZT-infomIx

EESZT modul az infomIx rendszereiben

A pilot után, a szeptemberi verzióban minden felhasználónk megkapja az EESZT modult.

Az EESZT pilotban legnagyobb örömünkre 34 háziorvos felhasználónk vett részt, ahol az orvos bejelentkezése és azonosítása egy token segítségével történt. A napokban még 4 (2 visualIxdoki-t használó és 2 Ixnet rendszert használó) háziorvos partnerünk kapott lehetőséget, hogy kifejezetten az e-személyi igazolvánnyal való EESZT használatot tesztelje.
Az elvárás a fejlesztéssel kapcsolatban az volt, hogy teljes mértékben épüljön be az eddig megszokott rendelési és adminisztrációs folyamatokba, s lehetőleg semmilyen plusz adminisztrációs terhet ne jelentsen a felhasználóknak. Úgy gondoljuk, hogy ez elég jól sikerült – mert a pilotban résztvevő orvos-felhasználóink is ezt igazolták vissza.

Szeptember 1.-től minden felhasználónk számára elérhető, letölthető az EESZT modulunk! De ahhoz hogy ezt használhassa, ne feledje, hogy van néhány teendője.

Végezetül szeretnénk mindenkit megnyugtatni azzal, hogy szerkesztés, vágás nélkül megosztjuk a pilotban résztvevő kollegáik véleményét az általunk feltett alábbi kérdésre:

Mit tud mondani/javasolni azoknak, akik most fontolgatják a belépést? Íme a válaszok:

  • Nem kell félni tőle, javasolja a csatlakozást.
  • Szokta most is ajánlani más orvosoknak legfőképp az e recept miatt.
  • Szokták ajánlani, mert szerintük jól működik, a recepteket szokták megnézni, hogy kiváltották e.
  • Ha mindenhol működik akkor nagyon jó dolog lesz. Sok mindenki nincsen még benne, nem nagyon látják a hasznos részét.
  • Ugyan azt tudom mondani, nem látjuk még az előnyeit.
  • Semmit egyenlőre
  • A belépést ajánlja, hogy tegyék meg, mert így is-úgy is kötelező lesz
  • Aki csatlakozni szeretne, az mindenképpen jelentkezzen az online EESZT tanfolyamra.
  • Be kell lépni, minél hamarabb kell belépni. Nincsen plusz munka. A feltöltésnél van csak kis megakadás.
  • Semmi pluszt nem jelent. Nincs többlet munka.
  • Érdemes minél előbb belépni.
  • Igen, javasolná mindenkinek a belépést.
  • Nagyon picit lassít, de nem kell megijedni
  • Türelem, kevés az adat egyelőre
  • Minél előbb lépjenek be, mert kötelező lesz, jobb előbb túl lenni rajta. IxNettől ne féljenek nem lesz fennakadás. Aki Infomixes minél hamarabb térjen át. Ez a jövő térjenek át.
  • Mivel kötelező lesz, ezért érdemes csatlakozni, még a kötelező indulás előtt.
  • Nyugodtan beléphetnek, semmi nehézség nincs benne.
  • Javasolja mert ha működni fog országos szinten akkor sok mindent rögtön lehet látni majd a betegről
  • Szerinte érdemes csatlakozni, de még az Ixnettel is ismerkedni kell.
  • Magistralis készítménynél a dozirozásokat állítsa be, mielőtt az EESZT-hez csatlakozik.
  • Lépjenek be minél többen használják, annál jobb

Válaszok

Nyár, pihenés, munka ...

Nyáron kicsit megváltozik a rendelés. A paciensek közül is sokan nyaralnak, és a rendelőben dolgozók is ilyenkor veszik ki a szabadságuk egy részét. Legutóbbi kérdőívünkben arra voltunk kíváncsiak, milyen hatással van ez a rendelésre? Az ellátáson kívül van-e olyan tevékenység, amit ezekre a hónapokra ütemeznek? Lássuk a válaszokat.




1. Önöknél milyen a nyári betegforgalom?

A kérdőívet kitöltők 75% válaszolt úgy, hogy a nyári hónapokban kevesebb beteg jelenik a rendelésen. Persze ennek csak az egyik oka az, hogy a paciensek közül is sokan vannak szabadságon, a jó idő miatt ilyenkor emellett valószínűleg az akkut megbetegedések száma is kevesebb. A válaszolók 19%-a szerint ilyenkor sincs lényeges változás az ellátottak számában, míg 3% esetén ilyenkor nagyobb a betegforgalom. Valószínűleg ők azok, akik valamilyen népszerű hazai nyaralóhelyen dolgoznak. Szintén 3% azok aránya, akik éltek az egyéb válasz lehetőségével. Szerintük a kevesebb beteg csak időszakosan jellemző, a többi napon a megszokott átlagos betegforgalom tapasztalható.




2. Mi jellemző az Ön nyári hónapjaira?

Nyár, pihenés, helyettesítés, esetleg a rendelő felújítása, karbantartása?

A legtöbben 29-en a más területen dolgozókhoz hasonlóan, szabadságra mennek a nyári hónapokban. Természetesen attól még, hogy a rendelőben dolgozók a jól megérdemelt pihenésüket töltik, vannak akik ilyenkor helyettesítik őket. 22 válaszolónál ez (is) jellemző a nyárra. 16 válaszoló ilyenkor igyekszik letudni a szükséges karbantartásokat, fejlesztéseket, közülük 12-en a rendelő, 4-en a rendelő eszközeinek fejlesztését, karbantartását ütemezik nyárra.




3. Hogyan ütemezi a nyári pihenését?

Van aki szerint egy hosszú pihenés, van aki szerint a többször rövidebb szabadság a jó.

Persze nem biztos, hogy csak az számít, egyhuzamban mennyi időt vagyunk szabadságon. Így vannak ezzel a kérdésre válaszolók is, mert a legtöbbjük 42% szerint nem a szabadság hossza a fontos, hanem az, hogy mivel tölti ezt az időszakot. Ezt követik azok, akik szerint a hosszabb pihenés a jobb, az ezt preferálók a válaszolók 33%-a. Velük ellentétben a több rövidebb idejű szabadságot 22% részesíti előnyben. A hiányzó 3% azok, akik nem a nyáron veszik ki a szabadságuk, ők valószínűleg a téli hónapokban találják meg a pihenéshez megfelelő helyet és lehetőséget.



4. Mit vár az ősztől?

Már csak pár nap, és érdekes lehet, hogy a kérdőívet kitöltők augusztus során mit vártak az ősztől.

A legtöbb válaszoló szerint semmi érdemleges, minden megy tovább, ahogy eddig is, 31 ilyen válasz érkezett. Érkezett 4 válasz, akik a nyári elmaradásokat pótolják az őszi hónapokban, 1 válaszoló őszre ütemezi a felújításokat, karbantartást, és 2 válaszoló szerint ősztől folyamatos fejlesztés várható. Lehet hogy ők azok, akik már az EESZT várható bevezetésére készülnek?




Köszönjük azoknak, akik rászántak pár percet a kérdőívünk kitöltésére. Közülük az ajándékot,, egy díszes vázát Dergezné Benke Katalin Berzencéről kapja, szívből gratulálunk!




Mostani kérdőívünkben az EESZT bevezetésével kapcsolatban kérdezünk. A kérdőívet a hírlevélből éri el, ha szeretné kitölteni, de nem kapott hírlevelet kattintson ide és adja meg e-mail címét.

Friss hír

EESZT - intézményi tanúsítvány felhívó üzenet